سازمان ملل: آپارتاید جنسیتی در افغانستان باید به عنوان جنایت جهانی شناخته شود

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور افغانستان، در نشستی که روز پنج‌شنبه، ۱۰ اپریل ۲۰۲۵ میلادی، توسط انجمن وکلای بین‌المللی برگزار شد، اعلام کرد که سیاست‌های سخت‌گیرانهٔ طالبان علیه زنان به آپارتاید جنسیتی منجر شده است. بنت تأکید کرد که این اقدامات، از جمله ممنوعیت آموزش، اشتغال و محدودیت‌های اجتماعی، باید به‌عنوان جنایت بین‌المللی شناخته شود و چارچوب‌های حقوقی برای جرم‌انگاری این نوع تبعیض تدوین گردد.


بنت توضیح داده است که پس از تسلط طالبان در آگست ۲۰۲۱ میلادی، افغانستان شاهد تغییرات عظیمی در حاکمیت قانون بوده که نمود اصلی آن سرکوب گستردهٔ زنان و دختران است. از بسته شدن مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم تا ممنوعیت آموزش عالی و اشتغال، طالبان قوانین سخت‌گیرانه‌ای را تحت نام شریعت اسلامی وضع کرده‌اند؛ قوانینی که به گفته بنت، تعبیر افراطی و خودساخته‌ای از شریعت است و مورد پذیرش بسیاری از مسلمانان نیست.  


او خواستار تعریف حقوقی اصطلاح «آپارتاید جنسیتی» در اسناد بین‌المللی و پیگیری آن به‌عنوان جنایت علیه بشریت شد. بنت همچنین تأکید کرد که تعامل جامعهٔ جهانی با طالبان باید بر اساس معیارهای قابل سنجش در حوزهٔ حقوق بشر باشد.  


تمنا پریانی، فعال حقوق زنان، و فوزیه امینی، قاضی پیشین ستره محکمهٔ افغانستان، نیز در این نشست به وضعیت غیرقابل تحمل زنان افغان و نابودی سیستم قضائی کشور اشاره کردند. پریانی خواستار توجه جهانی به بحران زنان افغان شد و امینی تأکید کرد که قوانین حمایتی از زنان در افغانستان به‌طور کامل از بین رفته است.

پیعام